Schoolgids Insula VMBO – Versie juli 2024
01
Onze organisatie
a. Algemene schoolgegevens
ADRES
Insula College VMBO
Leerparkpromenade 300
3312 KW Dordrecht
tel.: 078 890 51 00
e-mail: insulacollegevmbo@h3o.nl
DIRECTIE
Mw. S. Nederlof
TEAMLEIDERS
Mw. J.C. van der Meer, teamleider leerjaar 1 en 2
Dhr. W.A. Koman, teamleider leerjaar 3 en 4
CONTACT MET DE DIRECTIE EN TEAMLEIDERS
De directie en teamleiders zijn te bereiken via het telefoonnummer 078 890 51 00 of via e-mail receptieleerpark@insulacollege.nl
ZORGCOÖRDINATOR
Vacant
LOB-COÖRDINATOR
Mw. M. Timmers-Maurer
VERTROUWENSPERSOON
Dhr. G.G.F. Hartmeijer
MANAGEMENTASSISTENT
Mw. L.C. Vos
RECEPTIONISTE/TELEFONISTE
Mw. W. Geway
Mw. N. Huisman
Mw. S. Dinc
LEERLING ADMINISTRATIE
Mw. G. Yilmaz
MENTOREN
Mentoren geven aan het begin van het schooljaar aan hun mentorleerlingen door hoe zij het beste te bereiken zijn. U kunt de mentor van uw kind bereiken per e-mail.
BANKREKENINGNUMMER SCHOOL
Ons bankrekeningnummer is NL96 ABNA 0455 3369 11 t.n.v. Stichting H3O inzake Insula College te Dordrecht. Vermeld bij een betaling altijd de schoollocatie, naam en klas van de leerling en het doel van de betaling.
b. Insula College algemeen
Het Insulacollege is een brede scholengemeenschap waar leerlingen van vmbo-basis (met leerwegondersteuning) tot gymnasium onderwijs genieten. Onze school heeft drie locaties: vmbo, mavo en havo/vwo, die op korte afstand van elkaar gelegen zijn. De locaties werken samen waar mogelijk ten behoeve van het onderwijs aan onze leerlingen. Zo is er synergie tussen de locaties op het gebied van personeel, kwaliteitszorg, marketing & communicatie en het samen opleiden van nieuwe docenten en streven we naar harmonie voor de doorstroom van onze leerlingen.
De extra aandacht die het Insulacollege heeft voor de leerlingen is zicht- en merkbaar in vele aspecten. Insula is een gemeenschap met de christelijke waarden en normen als basis. Onze identiteit verweven we met het aanbod in burgerschap. Het Insulacollege is een hechte gemeenschap waar iedereen welkom is en je mag zijn wie je bent.
Op het Insulacollege wordt onderwijs hoogwaardig onderwijs gegeven. Het vakmanschap van onze docenten staat centraal om zo optimaal aan te kunnen sluiten bij de behoeften van onze leerlingen. Op het Insulacollege wordt traditioneel onderwijs in een modern jasje gegeven: doen wat werkt en daar vanuit wetenschappelijke inzichten op voortbouwen.
Elke locatie heeft een eigen directeur en deze vormt samen met de teamleiders de schoolleiding van een locatie. Het Insula College staat onder het bevoegd gezag van de stichting H³O. De stichting kent een College van Bestuur en een Raad van Toezicht.
c. Stichting H3O
Het Insula College maakt deel uit van de Stichting H³O, een christelijke onderwijsstichting in Dordrecht. Deze stichting vertegenwoordigt negen christelijke IKC, één evangelisch IKC en één SBO, ieder met opvang en onderwijs, twee losse opvanglocaties en de drie locaties van het Insula College (voortgezet onderwijs op vmbo, mavo, havo, atheneum of gymnasium).
Stichting H³O ondersteunt de locaties om kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar goede opvang en goed onderwijs te bieden, met deskundige zorg en aandacht te begeleiden, bij een maximale en persoonlijke ontplooiing. Op de website van de stichting leest u meer over Stichting H³O, waaronder het beleidsplan, de medewerkers en contactgegevens.
d. Missie
Onze missie: Waar we voor staan
Binnen Stichting H3O krijgen kinderen en jongeren van 0 tot 18+ opvang en kansrijk onderwijs van hoog niveau vanuit een christelijke identiteit. Het is onze missie om het maximale potentieel van alle kinderen en jongeren te benutten, zodat ze met de juiste vaardigheden en kennis deelnemen aan de samenleving van morgen en deze verder kunnen vormgeven.
e. Visie
Onze visie: Waar we voor gaan
Bij Insula vmbo streven we naar hoogwaardig onderwijs, dat onze leerlingen vormt tot proactieve burgers die klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen. We leggen de nadruk op een brede ontwikkeling waarbij kennis, vaardigheden en houding centraal staan.
Een stevig fundament waarop onze leerlingen hun gehele schoolcarrière kunnen bouwen wordt gelegd door expliciete aandacht voor basisvaardigheden in de onderbouw. Hier leggen we een solide basis voor hun verdere schoolontwikkeling en persoonlijke groei, waardoor ze zelfverzekerd en capabel zijn om hun toekomst vorm te geven.
Op Insula vmbo hechten we veel waarde aan een veilige en stimulerende leeromgeving waarin elke leerling zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt. We moedigen een cultuur van respect, samenwerking en persoonlijke groei aan, waarbij diversiteit wordt omarmd.
Onze visie op lesgeven
Effectieve instructie is van essentieel belang voor het overbrengen van kennis en het aanleren van vaardigheden. Op Insula vmbo hebben we wetenschappelijke inzichten samengebracht in de Insula-les: een doeltreffend instructiemodel dat aansluit bij de behoeften van onze leerlingen. Binnen deze methode krijgen leerlingen ruimte om het geleerde toe te passen in betekenisvolle contexten, omdat leren immers hand in hand gaat met doen.
Wij zijn ervan overtuigd dat leren het meest effectief is wanneer het leerproces helder en doelgericht is, en leerlingen worden gestimuleerd om een actieve leer- en werkhouding aan te nemen. Onze docenten zijn vak experts die onze leerlingen begeleiden in hun leerproces, hen voortdurend uitdagen en betekenisvolle ervaringen bieden om kennis over te dragen en vaardigheden te ontwikkelen.
f. Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad van het Insula College is samengesteld uit leerlingen, ouders/ verzorgers en medewerkers. Het Insula College kent een medezeggenschapsraad (MR), die zich bezighoudt met onderwerpen die voor alle drie de locaties van het Insula College van belang zijn. Daarnaast kent elke locatie een locatieraad (LR). Deze deelraad houdt zich bezig met onderwerpen die van belang zijn voor de afzonderlijke locaties.
VOORZITTER MR: Dhr. D. Naaktgeboren
SECRETARIS MR: Mevr. D. van der Stel
VOORZITTER LR: Dhr. M. Jabaaij
SECRETARIS LR: Dhr. J. Hendriksen
g. Onderwijsinspectie
Inspectie van het onderwijs: info@owinsp.nl of www.onderwijsinspectie.nl Vragen over onderwijs 0800-8051 (gratis).
h. Vertrouwensinspecteur
Klachten over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld, discriminatie en extremisme: meldpunt vertrouwensinspecteurs 0900-1113111 (lokaal tarief).
i. Onderwijsschema
In het onderwijsschema is de structuur van het onderwijs op de locaties weergegeven. De horizontale pijltjes geven aan dat het, onder bepaalde voorwaarden, mogelijk is na afsluiting van het vmbo tl-examen door te stromen naar havo-4 en na afsluiting van het havo-examen naar vwo- 5. De verticale pijltjes bovenaan geven aan welk soort vervolgopleiding in aanmerking komt na het behalen van het diploma. Havo-leerlingen mogen ook kiezen voor een mbo-opleiding, maar vmbo-leerlingen niet voor een hbo-opleiding. Vwo-leerlingen mogen ook kiezen voor een hbo-opleiding, maar havo-leerlingen niet voor een wetenschappelijke opleiding.
j. Geschillencommissie bijzonder onderwijs
Voor de afhandeling van klachten, beroepen en geschillen in het bijzonder onderwijs kunt u terecht bij Stichting Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs (GCBO).
Stichting GCBO
Postbus 82324
2508 EH Den Haag
Tel. 070 386 16 97
INFO@GCBO.NL WWW.GCBO.NL